2007. augusztus 22., szerda

Szejke-fürdő

Nincs szándékomban élménybeszámolót közölni múltheti kiruccanásomról, csupán néhány dolgot szeretnék megemlíteni.

Sok helyen jártam Hargita megyében Szelykefürdőtől Bálványosig s a Gyimesekig.

Első, amit említenék, az a szelykefürdői élményünk, ami szerintem nem mindennapi. Tulajdonképpen a Szelykén meg sem akartunk állni, de mivel egy másik idei kirándulás alkalmával kimaradt, hát egy hirtelen ötlettől hajtva befordultunk oda. Felfele sétáltunk a székelykapuk között beszélgetve, fényképezve, mikor egy idősebb embert láttunk ülve az egyik kapu mellett. Ügyet sem vetettünk rá, amíg egy egyikünk által feltett kérdésre nem tudtuk a választ. Megkérdeztük a békésen, csenden üldögélő embert, hátha tud valamit. Ő válaszolt is nekünk, méghozzá feltűnően pontosan, szépen, részletesen, majd felajánlotta, hogy, ha óhajtjuk, még elmondhatna több dolgot is a kapukkal és Orbán Balázzsal kapcsolatban. Mivel nagyon informáltnak tűnt, kérdezgettünk tőle. Végül tartott egy kisebb előadást nekünk és egy magyarországi csoportnak is, amely utánunk érkezett. Az előadása nagyon szép, részletes és összefüggő volt, és mindent meg is tudott magyarázni, indokolni, hogy miért éppen úgy volt. Mindezt bármilyen idegenvezetőt megszégyenítő pontossággal és részletességgel. Szóval rengeteg információval gazdagodtunk. Restelltük, de végül csak megkérdeztük, hogy kihez volt szerencsénk. Készségesen be is mutatkozott, Vofkori György volt.


Még néhány könyvét is megmutatta. Lehet, hogy ez szégyen, de mi még addig nem is hallottunk róla. Nagyon jó volt hallgatni az előadását, nem is sajnáltuk rá az időnket.

A másik dolog, amit említenék, az a Büdös-hegyen való túránk kapcsán néhány észrevétel. Elindultunk a Best Western Bálványos szálló mellől, és meglátogattuk a torjai Büdös-barlangot, a Timsós-barlangot, a Madártemetőt, a Gyilkos-barlangot és a Buffogó-lápot. A Büdös-barlangnál a sárga színű kénbekérgezés jelzi a fojtó gáz felső szintjét, illetve a Timsós-barlangnál fehér timsókristályok jelzik a gázok szintjét (ez alatt valószínűleg sárga kénes szín is lehet). A Gyilkos-barlangnál és a Madártemetőnél viszont semmi sem jelzi a fojtó gázak szintjét. Egy ismerősöm mesélte, hogy be akart sétálni a Gyilkos-barlangba, és majdnem megfulladt. Vajon nem volna jó kitenni a Büdös-hegyen oda, ahol nincs, figyelmeztető táblákat? Valahogy úgy, ahogy a torjai Büdös-barlangnál van kitéve. Esetleg még néhány útjelző tábla is elkelne eligazításul, hogy melyik kék pont jelzés mihez vezet. A hegy déli felén, vagyis a főút felől még vannak táblák, de az északi oldalon, azt hiszem, egyetlen egy sincs.

Még egy dolog, amiről írnék: ha véletlenül érdekel valakit egy kényelmes panzió Tusnádfürdőn, elérhető áron, az szóljon, mert tudok egyet javasolni. Nem régen nyitották, szép környezetben található, nagyjából Tusnádfürdő központjában. Nem sokkal drágább a kempingnél, nagyon kényelmes ágyakkal, és azért a pénzért fürdőszoba is van zuhanyozóval és meleg vízzel, illetve konyha, főzési lehetőséggel. Leadhatom a címét és telefonszámát.

Üdvözlök mindenkit!

Andris



Nincsenek megjegyzések: