2012. április 2., hétfő

A Só útján

Majdnem 2000 évvel ezelőtt ezt az utat római katonák taposták, s cipelték a sót, hogy majd kidőlhessenek a sok finom kajától a Rómában zabálók… Arra talán nem is gondoltak, hogy marad még a sóból elég, s ha mást nem, jó kis kiruccra nyújt alkalmat 2012. áprilisának elején az útvonaluk „zöld út”-ként, melyet nem szennyeznek a modern közlekedési és egyéb eszközök – a természetszeretők nem kis örömére.

„Iskola másként” hivatalosan, de nálunk csak „Laza7” lett a neve ennek a kísérleti hétnek, amely a nyugati síhetek mintájára született, felénk viszont a „mimégaztnemmerjükmegtenni” frász alapján csak arra volt jó, hogy a különböző tanári közösségek egy-egy iskolán belül a maguk tehetsége szerint kitöltsék a gyerekek és a maguk tantervi követelmények követésétől mentesített öt napját.

Remek alkalomnak kínálkozott rögtön első nap a Fókusz Öko Központ által – immár ötödik éve – megszervezett gyalogtúra. Végre megmozdulhatunk! A kölykök úgyis állandóan azzal nyaggatnak, mikor visszük őket kirándulni, hát most itt az alkalom. Gyalogolhatunk 10 kilométert abból a 61-ből, amely a Görgényi-havasoktól délre, Marosszentgyörgytől Parajdig vezet, sós források, tavak, sósziklák mellett a bányáig, összekapcsolva a Nyárádmentét a Küküllő mentével, eljutva a Sóvidékre, feltárva a bekecsalji természeti szépségek mellett a kulturális látnivalókat is, melyek miatt talán legtöbbet, akár egész napot is, időzhet Mikházán az ember. A későreneszánsz ferences templom a maga 17. századi tárgyi és szellemi értékeivel, melyek közül többet is csak az utóbbi időben tártak fel, a kolostor, a kápolna, a legrégebbi székelykapu (1673) másolata, a Csűrszínház és a falu neves szülötteinek emlékszobái bizonyítják, hogy méltán büszke székelyek a mikháziak. De a csíkfalvi zsindelyfedésű unitárius harangláb illetve a sófalviak fafaragványai miatt is érdemes pihenni egyet-egyet. Aztán jöhet a megmártózás a sós vizekben, gyönyörködés a sóhegyekben, alámerülés a sóbányába. Nekünk a sóból max. az izzadásé jutott, ugyanis meglepően szép, napos idő kerekedett hétfőre, minekutána vasárnap még esett, havazott, sőt, pillanatok alatt dara borította a tájat, hogy fotóink, mint valami pointilista festmények, őrizhetik az időjárás április 1-i tréfájának emlékét. De mi azért nem ijedtünk meg, bé az esőköpenyt a zsákba, fel a bakancsot, lábszárvédőt, meleg teát, két szendvicset, s uccu neki, vesd el magad!...

Reggel 9-kor indult az autóbusz a suli elől. 60 gyereknek kellett felgyúródnia – hát ne mondja senki, hogy nem jó gyerekek, mert meglehetősen kis helyen elfértek bizony… Jókedvben sem volt hiány, még a sofőr is vigyorogva vette be a hajtűkanyarokat a Székelybő felé vezető rövidítő úton. Ott aztán múzeumlátogatás és fánkevés után összeszámoltuk magunkat: 199-en bújtak át a hónunk alatt – mert egy legénynek sikerült elslisszolnia mellettem.

Követtük szépen a sárga sávjelzést, ami mellett ott a Mária-út jele is, hiszen ezen a szakaszon fedi egymást a két útvonal. Sár nem volt, s bár még rügyezni sem látszott az erdő, az avarból már kidugta fejét a kakasmandikó, a csillagvirág és a hunyor.

Nem is volt különösebb probléma az úton. Egyetlen kissrácnak fájt a hasa, akit hegyimentő kísérőnk levitt Mosonba, ahonnan kollégája továbbított a vásárhelyi kórházba, mert ami biztos, biztos. Másik kissé elvágta a kezét, de az is inkább csak a kényeztetés végett kért segítséget a kedves piros ruhás bácsitól. Három rövid pihenővel szinte észrevétlenül tettünk meg 9-10 kilométert Jobbágyfalváig. A Tündér Ilona völgyében vártak bennünket. Zene szólt, gulyás főtt, s a peda licis lányok millió játékkal várták a kölyöksereget, mely valójában két irányból közelített: mi Székelybőből, a másik csapat pedig Mikházáról. Össze is gyűltünk valami ötszázan.

Szóval volt ott zene, buli, kaja s különböző cserkészjátékoktól fociig mindenféle. Épp csak a szél fújdogált élesebben a kelleténél, ezért egy idő után mégiscsak hazakívánkozott gyerek is, tanár is. De azért jó volt. Tényleg jó volt, sőt, nagyon jó volt! Még jövünk!


Hancur(A helyszíni fotókat Zsoliteacher készítette.)


Nincsenek megjegyzések: